Güzel yaşama rehberi
Moda > Hintlinin Fendi'si Çinliyi yendi
Pazarlama dünyasının duayenlerinden Don Schultz geçtiğimiz ay Türkiye’deydi. En son 2001’de Kristal Elma Marka Konferansı’nda konuşmak için Türkiye’ye gelen Schultz’un bu seferki geliş nedeni akademik bir konferanstı. Northwestern Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Schultz, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Türkiye’de ilk kez düzenlediği CMC 2015’in konuğuydu. Schultz’un yönettiği ve konuştuğu tüm oturumları takip ettim. En çok ilgimi çeken de kuşkusuz “Dijital platformlar Hindistan’daki lüks tüketim davranışlarını nasıl etkiliyor?” sorusuna yanıt arayandı.


Bu konuya geçmeden önce dünyada lüks pazarının durumuna değineyim. Lüks tüketim pazarının 2020’de 40 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Pazarın yıldız oyuncusu Asya, tarihinde ilk kez lüks tüketimde düşüş yaşıyor. Şu an lüks harcamaların sadece yüzde 5’i onların cebinden çıkıyor. Hindistan’ın lüks tüketimde özellikle Çin’i geçip geçemeyeceği ise merak konusu biliyorsunuz. Schultz’a göre, Hint lüks pazarı 2015’te inanılmaz bir artışla yüzde 25 büyüyecek. Toplam lüks pastasının 10’da biri kadar pay alacak. Dolayısıyla Çin’i sollayacak. Çin’deki lüks harcamaların düşmesini sağlayan en kritik neden ise kamuda verilen hediyelerin yasaklanması. Çin’de satılan lüks ürünlerin birçoğunun bürokratlara veya şirket yöneticilerine hediye alındığı düşünülünce bu düşüş haliyle kaçınılmaz oluyor. Schultz, Çin’de lüks alışverişin önünü kesen bir diğer neden olarak yüksek fiyatları gösteriyor. Bu durum da gezmeyi çok seven Çinliler’in Dubai ve Singapur gibi şehirlerden alışveriş yapmasına neden oluyor.  


61.7 milyon kullanıcıyla Facebook’un en aktif üçüncü ülkesi olan Hindistan, lüks ürünleri satın alırken de dijital platformları aktif kullanıyor. Araştırmasını 18-35 yaş aralığındaki gençler üzerinde yoğunlaştıran Schultz’un tüketici davranışlarıyla ilgili çıkardığı sonuçlar şöyle; “Hintli gençlerin lüks ürünleri satın alma nedenlerinin başında kendilerini ödüllendirmek geliyor. Önceki kuşakların aksine bu grup, ‘Ben her şeyin en iyisine layığım’ diye düşünüyor. Mağazadan alışveriş yapmayı sevmiyorlar çünkü lüks ürünler hakkında satış görevlilerinden çok daha fazla bilgiye sahipler. Alışverişin internette araştırma aşamasından zevk alıyorlar. Beğendikleri ürünlerin fotoğraflarını çekip arkadaşlarıyla paylaşıyor, onların fikirlerine göre karar veriyorlar. Online satın alarak da zamandan kazanıyorlar.” 


Hintli gençler sadece zamandan değil, rakamdan da kazanıyor. Hindistan’da satılan bazı lüks ürünlerin fiyatları gümrük vergileri nedeniyle yüzde 30 daha yüksek. Bu durumda Londra’da yaşayan teyzeye sipariş vermektense online satın almak çok daha mantıklı gözüküyor. 

*Bu yazı Platin Dergisi'nin Mayıs sayısındaki Gustology köşesinde yayımlanmıştır.


Etiketler: Don Schultz,Northwestern Universitesi,İzmir Ekonomi Universitesi,CMC2015,İzmir Ekonomi Universitesi İletişim Fakültesi,Banu Kitiş Dağıstan,Gustology

Bir Yorum Yazın

* İsim
* E-posta
* Mesaj

Gustology Nedir
Gustology Nedir Gusto, zevk alma, stil ve haz anlamına gelir. Gustology ise yüksek zevke fakat sınırlı vakte sahip okuyucusunu stil sahibi ürünler ve zevk veren adresler hakkında bilgilendirir.  
Yazarı Kimdir?
Banu Kitiş Dağıstan
Gusto video
Arşiv
Gustology