Bologna. Ağzının tadını bilenler için İtalya’nın gurme başkenti.
Otomobil meraklıları için ise yeri apayrı; çünkü burası Lamborghini’nin ana vatanı. Nam-ı diğer İtalyan boğa, 48 yıldır Sant’Agata kasabasındaki fabrikada üretiliyor.
Doğuş Otomotiv’in Türkiye’ye getirdiği Lamborgini’nin ana modellerinden Gallardo’nun üretimini yerinde izlemek ve Robb Report'ta yer vermek için Bologna'ya gittim. Lamborghini İstanbul’un pazarlama yöneticisi Tilbe Düğencioğlu ile birlikte bu hız makinelerinin yapılışını A'dan Z'ye seyrettim. Fabrikanın yanındaki müze turundan sonra programımızda Gallardo ile test sürüşü vardı.
Lambo’nun direksiyonuna geçmek kulağa çok havalı gelse de, yurtdışında hele bir de hiç bilmediğim bir şehirde bu hız makinesiyle başıma gelebileceklerden ürktüm. Tamam yollar bomboş, bizdeki gibi yola kendini atıveren yayalar görünürde yok! Ama yine de hiçbiri beni kararımdan vazgeçiremedi. Sürücü koltuğuna oturmamla kalkmam arasına sadece iki kare fotoğraf sığabildi.
Şunun gibi;
Poz vermem bitince, yan koltuğa yapışmamla birlikte deneyimli pilotumuzla test sürüşümüz başladı. Gallardo’ya bindiyseniz, 0’dan 300’e çıkmasına izin vereceksiniz! Kaçışınız yok! O 30 saniye, aracın hız sizinse heyecan testiniz olarak kişisel tarihinize geçmeli.. Mümkünse binmeden önce hafif bir şeyler yenmeli!
Gelelim fabrika turumuza...
Lamborghini’nin fabrikasında 300 kişi çalışıyor. Bizi gezdiren rehberden –gazeteci olmanız şart değil, dışarıdan da bu turlara katılmak mümkün- Ar-Ge departmanıyla birlikte toplam çalışan sayısının 800 olduğunu öğreniyorum.
Yaş ortalaması da işgücü devir hızı da düşük. Mesela koltuk montajının yapıldığı istasyonda gördüğümüz genç adam... 45 yaşında ve 30 yıldır burada çalışıyor.
Üretim süreciyle ilgili ilginizi çekeceğini düşündüğüm notlar: Tek bir koltuğun kumaşla döşenme işlemi bir gün sürüyor. Önceden derilerin işe yaramayacak parçaları işaretlenip kesiliyor. Kesme, dikme ve kaplama... Her şey elde yapılıyor. Her akşam çalışanlar, mesaileri bitmeden önce otomobillerin üzerini bir plastikle örtüyorlar. Otomobillerin tozla temas etmemesine çok önem veriliyor.
Çalışanlar maske takmıyor çünkü havalandırma sistemi çok iyi. Lamborghini, son dönemde çevreye duyarlı faaliyetleriyle dikkat çekiyor. Karbondioksit emisyon değerlerini azaltmak için fabrikaya 35 milyon euro’luk yatırım yapıldı. Hedef 2015’a kadar otomobillerin karbondioksit emisyonlarını yüzde 35 azaltmak.
Sosyal sorumluluğa da değindikten sonra Gallardo'nun üretim hattından bildirmeye devam edelim...
Her araç tamamlanana kadar 23 farklı hatta işlem görüyor. Her hatta işlem bitince ‘beep’ sesi duyuluyor.
Bir otomobilin sıfırdan bütün hatları dolaşıp hazır hale gelmesi için geçen süre üç gün. Günde üretilen otomobil adedi ise yedi.
İlk hatta Almanya’nın kuzeyindeki Neckarsulm’den gelen aracın gövdesine izolasyon panelleri ve elektrik donanımı sağlayan boru monte ediliyor. Daha sonra ise kablolar bağlanmaya başlanıyor. Elektrik ve fren sistemi kuruluyor, halı yerleştiriliyor.
Bu sırada aracın içi ses geçirmezlik sağlayan özel bir süngerle kaplanıyor. Bir sonraki aşamada gaz pedalı ve direksiyon çubuğu yerleştiriliyor. Sıra arka ve kelebek camlarının takılmasında... Bu işlem de tamamlandıktan sonra radyatörün montajı için farklı bir üretim hattına geçiliyor. Onu ön çamurluklar takip ediyor. Süspansiyon sisteminin ardından gösterge paneli yerleştiriliyor. Bir sonraki hatta ise aracın iç donanımı tamamlanıyor.
En önemli kısım olan motorun montajına başlanıyor. V10 motor dışarıdan getirtilirken, V12 parçalarıyla birlikte burada yapılıp birleştiriliyor. Motorun işi tamamlandıktan sonra egzoz borusu takılıyor. Bu esnada araçlar bir hattan diğerine itilerek götürülüyor.
Aralarda ‘Dynotest’ bandında 50-70 km testi yapılıyor. Arka aks, stop lambası, tekerlekler, fren yağı, hava filtresi, ön cam silecekleri, koltuklar ve kapılar...
Bunlar son işlemler.
Lambo, artık kalkışa hazır!
Fotolu not 1: Fabrika turunda bizi gezdiren nazik rehber, aracın iç tasarımının yapıldığı bölümde hepimize koltuk başında kullanılan deriden verdi. Artık nasıl coşkulu bir tepki verdiysem, herkes diğer hatta doğru ilerlerken bana ekstradan bir tane daha hediye etti.
Fotolu not 2: Bologna'da halkın nasıl yaşadığını merak ediyorsanız Lamborghini'nin kartpostalına bir göz atın: