Müze gezmekten sıkılan erkeklerin ‘hayır’ diyemeyeceği birkaç yerden biri; Lamborghini Müzesi. Bologna’daki fabrikasının yanında. Lamborghini’nin 1998’de Audi AG bünyesine katılarak atağa kalkmasını takip eden yıllarda; 2001’de açılmış.
Müzenin en iyi yanı, fabrikaya bakan pencerelerinin olması. Böylece fabrika turu almadan da otomobillerin doğuşuna şahit olma şansınız var. Eskiden giriş ücreti de alınmayan müze, artık biletle gezilebiliyor. Bir servet değerindeki otomobilleri seyretmenin bedeli görece düşük; 12 euro. Önceden rezervasyon yaptırabiliyor, şansınıza yoğun bir güne denk gelmediyseniz kapıdan da biletinizi alıp girebiliyorsunuz.
Yerler parke. Tavanlar yüksek. İçeri girenleri Ferruccio Lamborghini’nin 1963’te yaptığı ilk otomobil 350 GT karşılıyor. Şasi numarası; 00001.
Onun yanında duran Countach’in iki modeli Lamborghini’nin tarihindeki en zorlu dönemin tanıkları. Biri 1973’te üretilmiş ilk LP40. Diğeri de Lambo’nun 25’inci yıldönümünü kutlamak için tasarlanmış sonuncu Countach.
Birinci kat, tasarım ve konsept otomobiller ile yarış otomobillerine ayrılmış. Diablo serisinden çeşitli modeller ve Formula 1 araçları da bu katta. Sadece tasarımları yüzünden değil, şirket tarihindeki yerleri nedeniyle buradalar. Mesela 2006’da fabrikanın 40’ıncı kuruluş yılı şerefine yapılmış Miura modeli. Ya da müzeye özel olarak yapılan Reventon. Açılış ile eş zamanlı olarak, yeni jenerasyon Murciélago’nun da ilk kez burada sergilenmesi, düşülmesi gereken bir not.
İkinci katta ise Lamborghini’nin 1980-1990 yılları arasında ürettiği konsept otomobiller sergileniyor. 1992’de Cenevre Otomobil Fuarı’nda lanse edilen Diablo Roadster, Gallardo S Concept, Diablo GTR ve Diablo 6.0 SE ilk göze çarpanlar arasında. Bu bölüme hiç tartışmasız parlak turuncu 1998 Diablo GT2 ağırlığını koyuyor. Ferrucio’nun dünyadaki en hızlı ve sessiz GT’yi yaratma arzusundan doğan Espada da burada. Hemen onun yanında kırmızı bir 1965 model 350 GT var. Gövdesi Carrozzeria Touring tarafından yapılmış. Lamborghini motoruna sahip F1 otomobillerini de atlamayalım: 1989 yapımı Larousse, 1990 yapımı Lotus ve 1991 yapımı LAMBO F1.
“Bunların yaratıcısı nasıl bir adamdı acaba?” diye düşünmeye başladığınızda gözünüzü otomobillerden duvara çevirmeniz yeterli. Ferruccio’nun hayatı ve markanın öyküsü, fotoğraflarıyla birlikte anlatılıyor. Bu hız makinalarından bir anı kalmasını isterseniz de, hediyelik eşyalar satan dükkana uğramanızı öneririm. Benim favorilerim, T-shirtler, şapkalar ve anahtarlık olarak da kullanabileceğiniz model arabalar olmuştu. Çantamda sarısı park edili durumda!
Bilseniz iyi olur: Buradaki otomobillerin çoğu Ferruccio Lamborghini’nin kendi özel koleksiyonundan seçilmiş. P250, Miura SV, Jamara S, Espada ve de 400 GT. Hepsi Ferrucio’nun şahsi zevki. İtalyanların, burayı Lamborghini’nin özel garajına benzetmesi boşuna değil.
Müzede sizi neler bekliyor?
· Ferrucio Lamborghi’nin ilk ürettiği otomobil, 1963 model 350 GT
· Countach’in ilk modeli
· 25’nci kuruluş yılı onuruna üretilen Countach
· V8 motorlu üç Lamborghini modeli
· 1989 Larousse F1
· 1990 Lotus F1
· 1991 LAMBO F1
Ne alabilirsiniz?
Lamborghini’nin en yeni harikası Aventador’dan bir model araba kimin hoşuna gitmez?