Yeni yılda hayatımıza girecek, dilimize yerleşecek isimlerden biri de Zorlu Center. Zincirlikuyu’dan geçerken herkesin kafasını çevirip baktığı, inşaatın gidişatıyla ilgili mutlaka bir yorum yaptığı yer.
Daha açıklayıcı bir tanım yaparsak; Türkiye’de ilk kez alışveriş merkezi, otel, kültür merkezi, ofis ve rezidansı bünyesinde buluşturan proje. 5 fonksiyonun bir arada bulunduğu Zorlu Center, mimar Emre Arolat ve Murat Tabanlıoğlu’nun ekiplerinin ellerinde hayat buluyor.
Kültür merkezine Broadway ve Las Vegas müzikallerinin sahneleceği bir salon inşa ediliyor. Bir diğer güzel haber de kurulacak elektronik kütüphane. Kütüphanedeki kitaplar elektronik ortama aktarılabilecek.
Raffles İstanbul Zorlu Center, 2012'nin son çeyreğinde hizmet vermeye başlayacak. Otelin hedefi kişiye özel hizmet anlayışıyla İstanbul'da lüks konseptini yeniden konumlandırmak.
Sadece İstanbul’daki değil aslında tüm dünyadaki premium otellerin hedefi bu değil mi zaten? Lükse bir nevi kendi yorumunu getirmek. O halde Raffles’ın yorumuna birlikte bakalım.
Önce tarihteki ilk Raffles’dan başlayalım. Singapur’daki otel, 1887’de açıldı. Adını ise İngiliz sömürge yöneticisi ve Singapur’un kurucusu Sir Thomas Stamford Raffles’dan aldı. Dünyanın en ünlü otelleri arasında gösterilen Raffles Singapore’da otelin geçmişinin sergilendiği bir müze ve Viktorya stili bir de tiyatro var. Açılışından 102 sene sonra otel, kapılarını 160 milyon dolarlık bir renovasyon için kapadı. İki senenin ardından açıldığında bütün odalar suit’lere dönüştürülmüş, yerler el yapımı halılarla döşenmişti. Ernest Hemingway’in de uğrak yeri olan Long Bar ise oteldeki lobiden alışveriş alanına taşınmıştı.
Raffles’ın bugün sahip olduğu otel sayısı dokuz. İkisi Kamboçya’da, ikisi Çin’de. Diğerleri Paris, Singapur, Seyşeller, Mekke ve Dubai’de. İstanbul’dan sonra Endonezya, Maldivler ve Filipinler de sırada.
Pekin’deki Raffles’ın lobisi otelin tarzının tipik bir örneği:
Geçtiğimiz şubat ayında açılan Raffles Seyşeller, Hint Okyanusu’ndaki ilk resort. 86 pool villa’dan oluşan otel, SPA’sıyla ünlü. Bir de “Pure Pearl” bakımıyla. (İnci tozu, tropikal ylang ylang yağı ve bergamot esansıyla karıştırılıyor. Bu bakımın cildi yenileştirdiği söyleniyor.)
Açılış resminde gördüğünüz ise Le Royal Monceau Raffles Paris’in girişi.
Sıra geldi henüz şantiye halindeki Raffles İstanbul’a. Arazi değeri dışında yaklaşık 175 milyon doların üzerinde yatırımla hayata geçirilecek otelde 130'u standart, 50'si suit olmak üzere toplam 180 oda yer alacak. Odaların büyüklüğü ortalamanın üzerinde tutularak standart odalar 63 metrekare, suitler ise 370 metrekareye varan büyüklükte olacak. Otelin iç tasarımını HBA/Hirsch Bedner Associates yapacak.
Sadece odalar değil, buradaki pek çok şey XL. Balo salonu 1,200 kişilik mesela. SPA’sı ise 3 bin metrekare.
Otelin iç tasarımında Raffles'ın geleneksel "Business & Leisure" konseptinin yanı sıra İstanbul'un tarihi ve karakteristik özelliklerini yansıtması bekleniyor.
Her misafirine kişiye özel hizmet görevlisi (butler) tahsis etmek gibi premium hizmetleri da olacak otelin.
Bekleyip, göreceğiz...